In cei patru ani petrecuti la Cotroceni, Traian Basescu n-a reusit sa-i indrume pe romani spre o viata mai buna, conform indemnului din campania electorala. In schimb, a ocupat ecranul televizoarelor si primele pagini ale ziarelor cu scandalurile si manevrele de culise pe care le-a pus la cale.
In ciuda lipsei de realizari, Traian Basescu se bucura, totusi, de o popularitate destul de ridicata. Și aici nu ma refer la corul de intelectuali laudatori pe care i-a mituit cu functii si stipendii si nici la ziaristii care ii transforma fiecare cuvant in litera de lege. El se bucura de sustinere in randul electoratului care nu anchieseaza nici la teoriile lui Plesu sau Liiceanu si nici nu citeste editorialele lui Cartianu sau ale lui Turcescu. Basescu este apreciat de oamenii simpli, nu pentru pentru ceea ce reprezinta ca politician, ci pentru ceea ce este ca om, un grobian, amator de bautura si petreceri cu lautari. Pentru unii, Basescu este smecherul descurcaret din colt, care te face din vorbe si la care gasesti oricand, o pereche de blugi sau un parfum de firma, la jumatate de pret. Altii, vad in actualul presedinte pe vecinul de la parter, baiat de viata care, vara, iese in fata blocului in maiou, cu bidonul de vin si cu gratarul, pune casetofonul pe pervaz si da volumul la maxim ca sa auda tot cartierul ultimele manele cu Guta sau Adrian Copilul Minune
Aceasta este imaginea pe care presa i-a facut-o presedintelui, prezentandu-l la restaurant, cu spritul in fata sau dansand cu tigancile, la cumparaturi cu sotia, pe scena sorbind sampanie din sticla sau la volan dupa un chef cu fotbalistii.
Cati dintre cei care se uita la stiri nu au condus masina, vreodata, dupa o petrecere la care au baut mai mult de un sprit? Cati dintre noi nu au folosit sintagma „tigan (-ca) imputita“ la adresa unei persoane enervante? Cati suporteri nu au stat in tribuna, la un meci de fortbal, spargand seminte? Cati barbati, nu au facut glume fara perdea de genul „daca urci pe masa iti arat cum se face“ cu cate o fatuca tupeista?
Spre deosebire de predecesorii sai, Ion Iliescu, activistul de cariera, sau Emil Constantinescu, intelectualul pretios, actualul presedinte al Romaniei se identifica aproape perfect cu poporul care l-a ales, cu bunele, dar mai ales cu relele sale.
joi, 28 februarie 2008
Abonați-vă la:
Postări (Atom)