luni, 17 martie 2008

Interzis la bancuri cu Basescu

Ma ingrijoreaza foarte tare, si imi da de gandit, atacul lui Traian Basescu, de vineri, la adresa lui Florin Calinescu, protagonistul unui show tv difuzat de Pro TV, in care este parodiata institutia prezidentiala. Ca Basescu s-a luat, „in calitate de cap al familiei”, de o serie de ziaristi, care-i scormonesc trecutul neguros si-i desfiinteza mezina agramata, poate as trece cu vederea. Intr-un fel este de inteles ca un politician exasperat de atacurile la adresa lui sa replice, chiar daca lipsit de eleganta la adresa ziaristilor care-i diseaca activitatea. Este de inteles, desi gresit din punct de vedere politic: raspunzand unor asemenea atacuri, i-a legitimat pe cei care il contesta si a atras atentia asupra a ceea ce spun ei. Asa ceva nu vor face niciodata George Bush sau Nicolas Sarkozy.
In schimb, atacul la adresa comicului, pe care-l numeste „defunctul Calinescu”, pentru ca-si permite sa faca glume pe seama sa, imi provoaca fiori reci pe sira spinarii. Daca nici sa mai radem nu mai avem voie, atunci ce ne mai ramane?
„Satira si umorul sunt importante pentru orice societate deoarece regimurile nu stiu sa aprecieze adevaratele valori. (….) Satira masurata presupune democratie. Despotul cu obsesia respectului pentru autoritate, nutrind deci cultul personalitatii, pune botnita bardului nerespectuos si desacralizant care ridiculizandu-i defectele il arata asa cum este” (I Millenari, Secretele Vaticanului)
Securitatea te aresta si te batea daca spuneai sau ascultai bancuri politice cu Ceausescu. Basescu este deranjat ca o televiziune isi permite sa-l ironizeze. In ritmul acesta nu va mai dura mult pana cand ni se va interzice sa radem de Maria Sa Traian si de beizadelele sale Ioana si Lenuta. Vom reveni la perioada bancurilor spuse pe ascuns, la colt de strada cu ochii in patru, de teama turnatorilor sau a securistilor.
V-aduceti aminte sloganul „Daca iese Bombo emigram cu toti in Congo”, care circula in campania electorala din 2004? Ei bine, este pe cale sa se transforme in realitate: Cu Base in locul lui Bombo, vom ajunge tot in Congo.

Niciun comentariu: